Een coöperatie starten, hoe?

Source: Nieuw Nederland

Een coöperatie starten, hoe doe je dat?

Een eerste kijkje in een uniek project in de Jan Evertsenstraat, waar buurtbewoners zelf het vastgoed in gaan.

Een coöperatie beginnen met je buurtbewoners, hoe doe je dat? De aankomende tijd geven wij een kijkje in het reilen en zeilen van de Jan Evertsen BuurtCoöperatie (JEBC). Een uniek project wat volledig aansluit bij de transitie waarbij burgers zelf tot actie overgaan om te beslissen over hun leefomgeving. Allereerst blikken we terug naar de visie, het idee en de inspiratie waardoor deze coöperatie is ontstaan. En geven we daarmee een opzetje voor de volgende berichten en updates over de JEBC.

Hoe de winkelstraat eruit ziet is een belangrijke factor in het succes van een wijk. Dat valt af te lezen aan het aanbod van winkels, wie daarop reageren en hoe ondernemers gelukkig zijn met de winkelstraat. Bezorgde buurtbewoners en ondernemers begonnen vijf jaar geleden het initiatief ‘Ik Geef om de Jan Eef’. Om de kwaliteit van hun beruchte winkelstraat (berucht door de overval met dodelijk afloop op juwelier Fred Hund) te verbeteren, richtten zij de winkelstraatvereniging Jan Eef op. Twee jaar geleden ontstond uit dit initiatief ook het Jan Eef Makelpunt, waarbij wordt gekeken naar welke winkelpanden leeg staan en welke ondernemers interessant zijn voor de buurt om die lege ruimtes te vullen. Voorbeelden van succesvolle ondernemingen zijn White Label CoffeeThings I Like Things I Love, Deli-caat, Kattencafé Kopjes, TOON en Massagehuys.

Tijd voor een BuurtCoöperatie

Maar het Makelpunt bleek nog niet genoeg voor de bewoners en ondernemers. Sara Mohammadi, projectleider van JEBC, vertelt waarom. “Nu is het zo dat het geld dat binnenkomt via dat succes, naar de vastgoedeigenaren gaat. Zo gaat heel veel vrijwilligerswerk en initiatief van de buurt verloren aan de vastgoedeigenaren die daar aan verdienen. En dat is het niet alleen, bijkomstig is dat veel vastgoedeigenaren niet dezelfde visie delen als de buurtbewoners en daardoor minder geneigd zijn om mee te werken.” Een visie van een levendige wijk met een trotse winkelstraat wordt zo niet gestimuleerd. Die ervaring met Makelpunt deed Jeroen Jonkers, aanjagend initiatiefnemer van de winkelstraatvereniging, op het idee komen om zelf ook het vastgoed in te gaan. “Waarom gaan we zelf niet winkels huren of kopen waardoor we meer ondernemers hiernaar toe kunnen halen?”, vertelt Sara. “We hebben ook een paar keer pop-up winkels georganiseerd met groot succes en die ondernemers zijn succesvol geworden, soms in andere wijken. Buurtbewoners waren ontzettend blij met die pop-up winkels, omdat er opeens iets anders was in de wijk. En toen bedacht Jeroen om het project op te starten.” Al vanaf 2014 is Jeroen bezig geweest om dit idee te peilen bij anderen en sinds het voorjaar is een groep actief bezig met de uitvoering van dit plan.

Zelfbeslissing en eigenaarschap voor een levendige wijk als doel

De JEBC gaat aandelen verkopen waarbij een minimum van 50 euro wordt gevraagd en aandeelhouders, ongeacht de hoogte van hun besteding, kunnen beslissen wat voor ondernemers zij willen in hun wijk. “Zo kunnen we bepalen of we bijvoorbeeld een bakkerij met luxe brood willen, een boekhandel of een speelgoedwinkel,” vertelt Sara verder. “En daar kunnen we dan ook mee spelen, zo blijft ook het kapitaal van de wijk in de wijk. Ik hoef er niet per se rijk van te worden en ik zit ook niet aan rendement te denken, om aan het einde van het jaar van op vakantie te gaan.” Sara vindt het een fijner idee als het rendement geïnvesteerd wordt in de wijk, zodat ze weet dat het goed gaat met de wijk doordat er betere winkels komen. “Dat geeft een waardestijging van mijn woning aan de ene kant, en aan de andere kant heb ik ook een mooier leven, want er zijn betere winkels in mijn buurt.”

JEBC wilt in december beginnen met aandelen te verkopen. Hoe ze dat gaan doen en wie ze daarin betrekken lees je in een volgend stadbericht, waar we het uitgebreid met Sara hebben over het draagvlak voor de BuurtCoöperatie.

Advertisements